Profilaxie Dentara

Home / Profilaxie Dentara

Profilaxia dentară este cea mai simplă și ieftină metodă de tratament. Profilaxia constă dintr-un set de proceduri care au ca scop atât prevenirea apariției cariei dentare și a bolii parodontale cât și prevenirea evoluției acestora odată ce ele au aparut.

Factorii principali care influențează apariția cariei dentare și a bolii parodontale sunt:

Factorul infecțios – este cel mai important factor, fiind reprezentat de microbii și bacteriile situate in placa dentară. Aceștia sunt principalul factor cauzator al imbolnavirilor dentare si parodontale. Majoritatea specialiștilor sunt de acord că in lipsa acestuia cariile dentare si boala parodontală nu se produc.

Factorul alimentar – bacteriile din cavitatea bucală transformă zaharurile in acizi printr-un proces numit fermentatie acidă. Acizii vor distruge treptat smalțul și dentina cauzând apariția cariilor dentare. Așadar, factorul alimentar este reprezentat in special de alimentele bogate in zaharuri sau carbohidrati.

„Terenul” – se referă la calitatea tesuturilor dento-parodontale, in primul rând smalțul si dentina. Cu cât smalțul și dentina sunt mai dure, cu atat scade probabilitatea apariției cariilor dentare. Există metode de profilaxie care au ca scop creșterea durității smalțului dentar.

 Profilaxia dentară - ProSmile Med Ploiești

Profilaxia dentară - ProSmile Med Ploiești

Principalele metode de profilaxie

  • Igiena orală

    Igiena orală este cea mai importantă metodă de profilaxie. Placa dentară se acumulează pe suprafața dinților după fiecare masă. Dacă nu este îndepartată prin periaj activ, aceasta se va calcifica transformandu-se în tartru dentar. O igienă orală corectă presupune un periaj dentar regulat și corect (minim de 2 ori pe zi), folosirea aței dentare și a apei de gură.

  • Controale periodice regulate

    Controalele periodice sunt foarte importante pentru menținerea sănătății orale. Multe afecțiuni orale evoluează fără dureri mai ales in fazele inițiale; așadar, pacienții nu sunt conștienți de apariția lor pană în momentul în care au progresat deja semnificativ.
    Controalele periodice ar trebui efectuate cel puțin de 2 ori pe an și chiar mai des dacă situația clinică o cere.

  • Detartrajul

    Detartrajul reprezintă procesul de îndepărtare a tartrului și a plăcii dentare folosind instrumente de mână sau aparate specifice de detartraj sonice sau ultrasonice. Este important să se îndepărteze atât tartrul supragingival cât și cel subgingival.
    Aparatele de detartraj ultrasonice asigură o curațare foarte eficientă a tartrului și plăcii dentare.

  • Periajul profesional

    Periajul profesional are ca scop îndepărtarea plăcii dentare rămase după detartraj precum și a diverselor pete sau colorații de pe suprafața dinților. Este bine să se apeleze la periajul profesional de 2 ori pe an (de obicei in timpul controalelor periodice). Periajul profesional este foarte eficient în îndepărtarea plăcii dar trebuie insoțit de o igienă orală regulată.

  • Sigilarea sanțurilor și fosetelor

    Această metodă impiedică stagnarea microbilor și a plăcii dentare în șanțurile și fosetele molarilor și premolarilor, prevenind astfel apariția cariilor la acest nivel. Sigilarea presupune aplicarea unor materiale compozite fluide care dupa întărire vor „închide” aceste spații.

  • Fluorul și fluorizarea

    Fluorul ajută la menținerea sănătății dinților, întărind smalțul și făcandu-l mai rezistent la carii. Totodată, fluorul ajută la remineralizarea cariilor incipiente și scade cantitatea de acizi pe care bacteriile din cavitatea bucală o produc.

Vă așteptăm!

  • Program

    Luni – Vineri:
    09:00 – 19:00

  • Programări

    0344 101 515
    0722 720 448

  • Email

    office@prosmile.ro

  • Adresă

    str. Bobalna nr. 81A
    100330 Ploiesti, Prahova