Procesul de vindecare a plagii postextractionale este complex, intrucat prin indepartarea dintelui alveola va suferi un proces de reconstructie osoasa, iar gingia din vecinatate va acoperi defectul ramas.
Laskin stabileste 6 factori care influenteaza vindecarea unei plagi postextractionale: dimensiunea plagii, prezenta infectiei, vascularizatia alveolei, corpii straini intraalveolari, repausul zonei in care s-a intervenit si starea pacientului.

Cand practicianul stabileste momentul interventiei si tehnica folosita nu urmareste numai indepartarea dintelui, ci cauta sa asigure conditii normale de desfasurare a procesului de vindecare, prevenind aparitia unor complicatii immediate sau tardive.

Vindecarea unei plagi postextractionale (necomplicata) dupa Burlibasa se realizeaza in 5 stadii:

  • Primul stadiu: Elementul primar prin care incepe procesul de vindecare este cheagul endoalveolar. Sangele provenit prin ruperea vaselor apicale si parodontale se coaguleaza in cateva minute pana la o jumatate de ora. In primul moment cheagul asigura protectia solutiei de continuitate gingivomucoasa, constituind in acelasi timp o bariera biologica impotriva agresiunii microbiene din mediul bucal. In primele 24-48h in tesuturile inconjuratoare se instaleaza un process inflamator asociat cu hiperemie.
  • Al doilea stadiu: Are loc in a doua si a treia zi de la interventie si se caracterizeaza prin crearea de retele capilare de neoformatie.Aparitia vaseolor de neoformatie constituie un moment important al procesului de vindecare, prin faptul ca, se realizeaza circulatia sanguina in interiorul cheagului .
    Cheagul sanguin este inlocuit cu tesut de granulatie cam in 7 zile. In acelasi timp incepe si resorbtia crestei alveolare.
  • Al treilea stadiu: Se caracterizeaza prin inlocuirea tesutului de granulatie cu tesut conjunctiv imatur incepand cam in a 3 zi de la extractie, process care dureaza aproximativ pana in a 12 zi. Tot in aceeasi perioada incep sa apara primele trabecule osoase, foarte fine de os imatur.Acestea apar in fundul alveolei, in timp ce la nivelul marginii alveolare se continua activitatea de resorbtie(de reducere a dimensiunii crestei alveolare). Concomitent , cam in a 4 zi de la extractie, incepe sa prolifereze si tesutul epithelial de la nivelul marginii gingiei, care va acoperi insa complet alveola numai dupa 25-35 zile. Pe masura ce alveola este ocupata de os, epiteliul se deplaseaza superior, spre creasta si poate ajunge la acelasi nivel cu mucoasa fixa adiacenta.
  • Al patrulea stadiu: Incepe cam in a 35-a zi de la extractie, prin umplerea alveolei (al carui volum s-a redus cu 1/3), cu tesut fibros tanar, in acelasi timp continuand si proliferarea de tesut osos imatur.Astfel la 6-8 saptamani dupa extractie chiar daca alveola pare clinic cicatrizata, radiologic osul nu apare restructurat, datorita mineralizarii incomplete prin care s-a realizat vindecarea primara.
  • Al cincilea stadiu: Refacerea secundara a tesutului osos slveolar are loc in urmatoarele 5-6 luni. Prin procesul de vindecare si remaniere osoasa secundara se produce o micsorare a reliefului procesului alveolar; care dupa unii autori ar fie egala cu 1/3 din lungimea radacinii dintelui extras.Aceasta retractie este considerate fiziologica in conditiile unei extractii normale.
    Singurul semn vizibil la nivelul alveolei la 1 an de la extractie este o banda de tesut fibros slab vascularizat (cicatricea) situate la nivelul crestei alveolare edentate.