Ortodonție

Home / Ortodonție

Ce este ortodonția?

Ortodontia este ramura stomatologiei care se ocupa de prevenirea si tratamentul malocluziei. Termenul „ortodontie” inseamna „dinti drepti”, in timp ce „malocluzie” inseamna „relatia necorespunzatoare de contact intre dintii arcadei superioare si cei ai arcadei inferioare”.

In timpul copilariei si adolescentei, oasele maxilare cresc si se maturizeaza, de aceea este mai usor de modificat pozitia dintilor in aceasta etapa. In cazul adultilor tratamentul poate sa dureze mai mult, pentru ca oasele maxilare si-au intrerupt cresterea.

Tratamentul este recomandat deoarece pe termen lung afectiunile netratate pot duce la aparitia unor defecte de vorbire, precum si la formarea tartrului si implicit a cariilor.

Inghesuirile si ocluziile incorecte dentare afecteaza in timp sanatatea dintilor, a gingiilor si a articulatiei temporo-mandibulare. O masticatie deficitara poate avea urmari asupra integritatii tubului digestiv.

Ortodontia, prin realinierea dintilor, determina imbunatatirea esteticii si a fizionomiei, a masticatiei (prin imbunatatirea contactului intre dintii celor doua arcade) si a functionalitatii aparatului dentomaxilar.

 Ortodonție - ProSmile Med Ploiești

Ortodonție - ProSmile Med Ploiești

Ortodonția – oportunități – metode și tehnici

Ortodonția mobilă

Mişcarea dinţilor este obţinută cu aparate mobile, care însă trebuie purtate atât ziua (cât mai multe ore), cât şi noaptea. Rezolvă numai cazurile simple iar dacă aparatul nu este purtat continuu, nu reuşeşte să-şi îndeplinească scopul.

Aparatele ortodontice funcţionează prin exercitarea unei presiuni uşoare asupra dinţilor şi maxilarelor. În funcţie de severitatea problemei, medicul va recomanda tipul de aparat corespunzător.

Ortodonția interceptivă

Tratatamentul începe la vârste fragede (7-9 ani) în dentiţie mixtă şi se recomandă atunci când diagnosticul pune în evidenţă o anomalie dentomaxilară care tratată în faza dentiției definitive ar necesita extracţii ale dinţilor permanenţi:

  • grave inghesuiri dentare (maxilare sau mandibulare)
  • ocluzie inversa laterala cu devierea mandibulei
  • clasa III scheletica si dentala.

Ortodonția fixă tradițională

Tratamentul se începe când toţi dinții permanenţi sunt prezenţi pe arcadă (10-12 ani). Aparatul fix este metalic, cimentat pe dinți, iar tratamentul durează 1-2 ani în funcţie de gravitatea înghesuirii dentare.
Indicații terapeutice:

  • repoziționarea individuală a fiecărui dinte;
  • remodelarea și extinderea arcadelor;
  • corectarea unor diferite tipuri de malocluzii, etc.

Ortodonția estetică fixă

Aparatul fix este ceramic, estetica fiind in aceste cazuri mult mai buna decat in cazul aparatelor metalice.

Aparatul dentar este compus din brackeți policristalini ceramici și elastice care imită culoarea dintelui, fiind fie albe opace, fie transparente. Un astfel de aparat ortodontic este mai discret însă la fel de eficient, fapt care îl recomandă cu precădere pacienților care urmăresc să aibă parte de rezultate maxime, în contextul unui plus estetic pe durata tratamentului.

Ortodonția preprotetică și parodontală a adultului

Presupune colaborarea cu dentistul generalist pentru a obtine o estetica mult mai buna in anumite cazuri, tratamentul ortodontic imbunatatind alinierea dintilor ramasi pe arcada, pozitia acestora, redimensionarea spatiilor dintre dintii stalpi in vederea obtinerii unor lucrari protetice mai bune din punct de vedere estetic, remodelarea festonului gingival si imobilizarea dintilor parodontotici (in cazul pacientilor cu boala parodontala).

Clasificarea anomaliilor dentomaxilare

Ortodonție – întrebări și răspunsuri

Igiena dintilor „strambi” este mult mai greu de realizat, lucrul acesta cauzand carii si probleme gingivale, ceea ce pe termen lung duce la mobilizarea si pierderea dintilor.

Intercuspidarea gresita a dintilor celor doua arcade duce in timp la consumarea suprafetelor masticante ale dintilor, la distrugerea suportului parodontal al acestora, la ineficienta masticatiei (cu toate problemele digestive ce decurg de aici) si la probleme in articulatia temporomandibulara.

Tratamentul ortodontic rezolva toate aceste probleme functionale, ameliorand in final si aspectul estetic, care reprezinta de obicei principala nemultumire a pacientului.

Tratamentul ortodontic nu are o durata precisa, fiind in functie de diagnosticul initial, iar intervalul poate fi de 1-2 ani, pana la 3-4 ani in cazul adultilor.

Aparatul trebuie controlat o data pe luna. Pot exista etape particulare ale tratamentului in care pacientul trebuie vazut o data la 15 zile.

Inainte de a incepe tratamentul, la momentul considerat oportun de catre medic, aveti nevoie de doua radiografii (teleradiografia de profil si ortopantomografia), de amprentele arcadelor dentare si de fotografiile fetei si ale dintilor. Toate acestea sunt necesare pentru studiul complet al cazului si pentru precizarea exacta a diagnosticului si al planului detaliat de tratament.

Ortodontia moderna prevede utilizarea aparatelor fixe. Numai in anumite situatii si pe perioade determinate de timp se pot folosi aparate mobile. Pe vremuri aparatele mobile erau intens folosite, dar rezultatele indoielnice si durata indelungata a acestor tratamente au facut ca aceste aparate sa fie folosite din ce in ce mai putin.

Varsta potrivita pentru primul control este 6-7 ani. La aceste varste fragede se intervine numai in cazurile grave (de exemplu clasa III), dar e bine sa faceti o prima vizita la aceasta varsta pentru ca medicul sa urmareasca cresterea osoasa si eruptia dintilor permanenti si sa stabileasca momentul optim inceperii tratamentului ortodontic propriu-zis.

Ortodontia moderna se orienteaza spre tratamentul ortodontic fara extractii. Utilizand aparate moderne si incepand tratamentul precoce aceste extractii (ale premolarilor) pot fi evitate aproape intodeauna. Se folosesc extractiile dintilor permanenti numai in cazurile extreme in care inghesuirea dentara este asociata cu o dezvoltare osoasa nefavorabila si inclinari excesive ale dintilor.

Poate sa apara un discomfort in primele zile dupa aplicarea aparatului ortodontic fix, care consta in iritatii ale mucoasei sau sensibilitate la nivelul dintilor. In cateva zile, maxim o saptamana, aceste senzatii se vor atenua si vor disparea.

Da, exista aparate ortodontice care influenteaza cresterea scheletica a maxilarului si a mandibulei, care sunt folosite in ocluziile inverse determinate de dezvoltarea insuficienta a maxilarului superior, in clasele II si III scheletice, in perioada de crestere.

Contentia (mentinerea rezultatelor tratamentului ortodontic) se obtine la sfarsitul terapiei cu aparate ce se poarta de obicei noaptea (mobile) si au rolul de a stabiliza pozitia dintilor. Uneori contentia este fixa, fiind cimentata pe fata interna a dintilor.

Aparatul ortodontic, in special cel fix, faciliteaza acumularea placii microbiene, dar nu determina propriu-zis aparitia cariilor. Ascultand si aplicand indicatiile medicului privind igiena dentara nu exista nici un pericol de aparitie a cariilor sau a gingivitei.

Vă așteptăm!

  • Program

    Luni – Vineri:
    09:00 – 19:00

  • Programări

    0344 101 515
    0722 720 448

  • Email

    office@prosmile.ro