Protetica Dentara

Home / Protetica Dentara

Protetica dentara (reconstructia danturii) este o ramura importanta in stomatologie care se ocupa cu reconstructia danturii prin diverse lucrari protetice. Atunci cand, din diverse motive, din dinte lipseste o portiune ce nu poate fi refacuta prin obturatie (plomba), sau peretii dentari sunt prea subtiri pentru a suporta presiunile masticatorii, e necesara acoperirea dintelui cu o coroana.

De asemenea, cand lipseste un dinte de pe arcada si spatiul gol e marginit de dinti ce nu sunt integri, sunt deteriorati, cariati sau au obturatii coronare (plombe), se recurge la o punte. Se imbraca dintii limitrofi si se inlocuieste spatiul edentat cu o coroana care sa refaca fizionomia si functionalitatea pierdute.

Cele mai frecvente tratamente protetice sunt

 • Lucrari protetice (coroane dentare, punti dentare) din materiale nobile, seminobile, ceramica dentara;
 • Proteze mobile sau mobilizabile
 • Proteze scheletate clasice sau cu sisteme speciale
 • Fatetari ceramice sau compozite
 • Lucrari pe implante
 Protetica dentară - ProSmile Med Ploiești

Protetica dentară - ProSmile Med Ploiești

Protezele parțiale

Protezele partiale înlocuiesc dinţii lipsă atunci când nu mai există suport dentar necesar protezării prin punţi fixe. Într-o primă etapă, medicul stomatolog  va pregati dinții de suport pe care urmează să se sprijine proteza parțială apoi ia amprenta celor două arcade ale gurii și reface mușcătura cât mai fidel. Modelul este trimis apoi la un laborator dentar.

La următoarea vizită, medicul stomatolog va ajusta mușcătura, se va asigura că proteza parțială nu vă afectează vorbirea și va verifica aspectul și funcționalitatea dinților și gingiilor.

Când s-a ajuns la cel mai bun rezultat, obținându-se aspectul și confortul dorit, dantura se trimite din nou la laborator, unde se va face proteza finală.

Protezele totale

Protezele totale sunt folosite pentru înlocuirea dinţilor atunci când pe arcade nu mai există nici un dinte. Protezele dentare complete sunt făcute pe baza unui model al cavității bucale. Medicul stomatolog va lua amprenta exactă a arcadei superioare și a celei inferioare și o va trimite la un laborator dentar.

La următoarea vizită, medicul stomatolog va reține cea mai bună îmbinare a arcadelor în baza mușcăturii inițiale și vă va îndruma în alegerea formei și culorii dinților și a gingiilor.

În timpul unei alte vizite, medicul stomatolog va ajusta ocluzia (mușcătura), va verifica vorbirea și va constata aspectul și funcționalitatea dinților și gingiilor protezei. După ce se ajunge la un rezultat satisfăcător în ceea ce privește potrivirea și aspectul, proteza este trimisă înapoi la laboratorul dentar pentru finalizare.

Punțile dentare

Punţile înlocuiesc dinţii naturali pierduţi, atunci când numărul lor nu este prea mare şi când există dinţi restanţi de-o parte şi de cealaltă a spaţiului edentat (fără dinţi). Punţile sunt cimentate pe dinţii restanţi, după ce aceştia au fost pregătiţi (prin şlefuire) sub formă de bonturi.

Pentru început, medicul va stabili dacă puntea dentară este cea mai bună soluţie, apoi va şlefui dinţii ce vor servi drept ancoră; va lua un mulaj al danturii şi va pune o proteză temporară, până la confecţionarea celei definitive.La montarea punţii definitive, medicul se va asigura că se potriveşte perfect, apoi va trece la cimentarea acesteia.

Printre avantajele punţilor dentare enumerăm: au un aspect natural; în general, necesită doar două vizite la medic și au o durată de viaţă de aproximativ 10 ani, în funcţie de atenţia acordată igienei orale.

Vă așteptăm!

 • Program

  Luni – Vineri:
  09:00 – 19:00

 • Programări

  0344 101 515
  0722 720 448

 • Email

  office@prosmile.ro

 • Adresă

  str. Bobalna nr. 81A
  100330 Ploiesti, Prahova