Recomandări

Este nevoie de timp pentru a va acomoda cu noile proteze,pentru ca organismul reactioneaza ca si cand ar fi vorba de un corp strain. Pe masura ce timpul trece, atat dumneavoastra.cat si organismul dumneavoastra.va veti obisnui cu noua situatie.

La inceput,protezele pot parea prea mari. Buzele vi se par impinse mai in fata, in timp ce limba pare mult prea mare, presata in spatiul devenit brusc prea mic. E posibil sa va muscati din cand in cand obrajii sau limba. Nu va ingrijorati! Dupa ce le veti purta o vreme, va veti simti mai confortabil.

Purtati protezele tot timpul!

Acum este mai dificil sa percepeti diferentele de temperatura ale alimentelor, din cauza prezentei protezelor – aveti mai multa grija cu alimentele si bauturile fierbinti. Atunci cand purtati proteza, aceasta acopera o mare parte din cavitatea bucala si, de aceea „simtul gustativ” va fi afectat. Totusi, majoritatea papilelor gustative sunt pe limba,asa ca va veti adapta repede si simtul gustativ se va restabili.

Incepeti cu alimente moi si nelipicioase! Acestea sunt mai usor de mestecat. Exemple: oua, carne tocata si legume fierte.

Evitati sa muscati prea puternic sau bucati prea mari cu dintii din fata. Taiati alimentele in bucati mici si treceti progresiv la alimente mai “dificile” (cum ar fi merele sau painea prajita).

Atunci cand muscati bucati de mar sau paine, impingeti-le in spatele dintilor frontali, astfel incat protezele sa stea la locul lor.

Incercati sa mestecati incet si pe ambele parti ale protezei astfel incat presiunea sa fie distribuita uniform. Aceasta va va ajuta sa va obisnuiti cu modul in care functioneaza proteza si, cu cat veti mesteca mai lent, cu atat va veti acomoda mai repede.

Suptul bomboanelor sau dulciurilor vă va ajuta să produceti o cantitate mai mare de saliva decat in mod normal si ajuta daca aveti dificultati de inghitire.

Exersati citind in fata oglinzii cu voce tare! Aceasta va va oferi incredere in felul in care vorbiti sau pronuntati cuvintele in public. Cateva dintre sunete, in special s, s, f, t vor fi mai dificil de pronuntat la inceput. Muscati si inghititi inainte de a incepe sa vorbiti, pentru a fi sigur ca proteza este la locul ei, in pozitie corecta.

Există o diferență între cum va percepeti vocea si cum va percep cei din jur. Pentru ceilalti, vocea dumneavoastra va fi putin modificata sau aproape deloc. Totusi, dumneavoastra veti avea senzatia ca, atunci cand vorbiti, o parte din vibratiile produse se transmit catre urechi prin articulatie. Purtarea protezelor modifica transmiterea acestor vibratii, astfel ca vi se poate parea ca suna diferit sau mult mai puternic.

Atentie!!! Se poate intampla ca proteza sa va deranjeze (sa va bata) in cateva ore de purtat. Sa stiti ca acest lucru nu trece si este necesar sa reveniti la cabinet ori de cate ori se intampla acest lucru.

In cazul in care din pricina acestui fapt ati scos proteza trebuie sa o purtati minim 2-3 ore inainte de prezentarea in cabinet,astfel medicul stomatolog va vedea cu exactitate locul unde ”bate” proteza.