Implantologie

Home / Implantologie

Implantul dentar reprezintă cea mai modernă şi eficientă soluţie pentru înlocuirea dinţilor pierduţi. Chiar dacă pierdem unul sau mai mulţi dinţi, implanturile şi tehnicile moderne de implantologie pot face minuni.

Astfel, pacienţii nu mai sunt nevoiţi să sacrifice dinții naturali pentru a ancora lucrări de tipul punţilor dentare, nu se mai folosesc de proteze mobile care creează un permanent discomfort, ci pot beneficia de dantură fixă, ancorată pe implanturi, care arată şi se simte la fel ca şi dinții naturali.

Implantul dentar este o piesă din titan pur (99,95%), având formă de şurub (în general). El are menirea de a creea o rădăcina artificială în osul maxilar, acolo unde dintele sau dinții naturali lipsesc. Reconstrucţia este formată din două segmente: unul intraosos (implantul) şi unul supraosos numit bont protetic.

Deasupra bontului protetic se ancorează o coroană, o punte sau o proteză. Tratamentul este conservator în comparaţie cu o lucrare tradiţională prin punte, deoarece implanturile dentare elimina necesitatea sacrificării dinţilor învecinaţi.

Restaurarea danturii pe implanturi aduce beneficii estetice şi funcţionale extraordinare, pacientul nepercepand senzaţia de „artificial”. În scurt timp de la înserare, acesta uită că de fapt a pierdut în acel loc un dinte.

 Implantologie dentara ploiesti - ProSmile Med

Implantologie dentara ploiesti - ProSmile Med

Intrebari frecvente despre implantul dentar

  • Stabilitatea implanturilor dentare este reprezentată de inserția fermă, a acestora, în os, imitând cu fidelitate structura și funcția unității dentare înlocuite.
  • Osul, pus în sarcină, nu se va mai resorbi, fiind menținută dimensiunea de dinaintea pierderii dinților.
  • Dinții vecini spațiului rămas după extracție nu vor mai migra și nici nu vor mai trebui șlefuiți, păstrându-se astfel integritatea acestora.
  • Dinții antagoniști (pereche) celor protezați prin implanturi dentare nu vor mai egresa, extruda, păstrându-se, astfel, dimensiunea verticală de ocluzie (felul în care se închide gura).
  • Senzația de forță masticatorie este mai puternică decât cea a punților dentare, sau chiar decât cea a dinților naturali. (implantul dentar este o anchiloza – stă direct în os spre deosebire de dinții naturali care au un sistem de ”suspensie” parodonțiu)
  • Senzația de dinte natural, felul în care presiunea masticatorie este transmisă osului este identică dintelui natural.
  • Pacienții cu diabet zaharat necompensat (care nu urmează un tratament) pot avea un grad de reușită mai scăzut.
  • Bruxismul (scrâjnitul involuntar al dinților) trebuie tratat înainte de montarea implanturilor dentare, altfel există riscul mobilizării lor.
  • Fumătorii au un grad de risc de pierdere a implanturilor dentare, mai mare decât nefumătorii.
  • Igiena precară va determina apariția periimplantitei care poate duce la pierderea prematură a implanturilor dentare.
  • După extracția dinților, dacă va fi nevoie, vindecarea țesuturilor va dura între 6 și 12 săptămâni
  • Între inserția părții radiculare (implantul propriu zis) și aplicarea coroanei dentare trebuie respectată perioada de 3 luni sau 6 luni (după caz), necesară osteoacceptării (vindecării depline a osului în jurul implantului).
  • Costul poate fi un inconvenient al acestei manopere, dar raportat la beneficii și longevitate, implantul dentar este alegerea ideală.

Durerea resimţită pe timpul înserării unui implant dentar nu este mai mare ca în cazul unei extracţii dentare. Anestezia modernă administrată împreună cu un calmant uşor contribuie la o stare generală bună a pacientului, nu resimte durere şi poate coopera cu medicul pe timpul intervenţiei chirurgicale.

Un disconfort moderat poate apărea după aproximativ 2-5 ore, pe măsură ce anestezia începe să se estompeze. Disconfortul poate dura până la 48 de ore.

Cu un plan de tratament corect conceput și aplicat, procentul de succes prin protezarea cu implanturi dentare este foarte ridicat, statisticile de specialitate evaluează rata de succes la 95% – 98%. Concurența între companiile producătoare de implanturi dentare este acerbă. Acestea investesc sume uriașe în cercetare, în vederea îmbunătățirii biocompatibilității și a speranței de viață a implanturilor dar, cu toate acestea, o rată de succes de 100% nu poate fi atinsă.

Da, ele au drept scop reducerea timpilor de vindecare și sensibilitatea de la nivelul plăgii si creșterea ratei de succes a intervenției și a confortului resimțit de pacient.

Preoperator: Cu 7-10 zile înainte de intervenția chirurgicală, este indicată asanarea cavității bucale (detartraj, periaj, airflow) și folosirea apei de gura cu clorhexidină 0.12%, fără alcool.
Acest protocol asigură un câmp operator curat, sărac în germeni patogeni, parametri optimi pentru orice tip de intervenție chirurgicală.

Postoperator: Clătiți gura cu apă de gură cu clorhexidină 0.12%, fără alcool.
Curățați blând dinții și gingiile, cu o periuță de dinți moale. Nu atingeți firele de sutură, dacă aveți suturi. Eliminați din dietă lactatele, alcoolul, alimentele fierbinți, alimentele dure.

Nu fumați pe perioada vindecării!

Pentru sensibilitate sau durere, luați anti-inflamatoare. Pentru edem aplicați rece pe zona inflamată. Nu dormiți pe partea inflamată (căldura mărește inflamația).

Respectați medicația prescrisă de medicul implantolog.

  • Trebuie să acordăm aceeaşi îngrijire că a dinţilor naturali: periaj, aţă dentară, air floss, dus bucal şi igienizare dentară profesională la fiecare 6 luni.
  • Puteţi consumă orice aliment însă cu puţină grijă! După osteointegrarea lor, implanturile dentare sunt foarte solide, oferind un suport optim lucrărilor dentare, asemeni rădăcinilor naturale. Însă, ca şi în cazul acestora, nu există nici un risc atât timp cât nu se recurge la acţiuni extreme şi nesăbuite cum ar fi deschiderea ambalajelor, rosul unghiilor, oaselor sau a diverselor obiecte dure (instrumente de scris, etc), mușcatul acadelelor, spartul seminţelor.
  • Nu beţi lichide foarte fierbinţi şi nu le combinaţi cu alimentele reci. Implanturile dentare sunt dispozitive metalice (titan) iar metalul conduce şi reţine căldură mult mai rapid decât ţesutul moale de origine umană. Când consumaţi lichide foarte fierbinţi, căldura se va înmagazina în corpul implantului şi va fi eliberată în osul înconjurător, distrugând prin ardere celulele din stratul de la suprafaţă acestuia. Deteriorarea repetată a acestor celule, combinată cu forţele mecanice pe care le suportă implantul în timpul masticației va conduce la pierderea stabilităţii şi implicit la pierdrea implantului dentar. Regula este: dacă recipientul în care se află lichidul nu poate fi atins cu mâna, nu beţi!!!
  • Este foarte important să realizaţi o igienizare profesională (în adevăratul sens al cuvântului) o dată la 4 sau la 6 luni. Costă mult mai puţin decât o revizie auto, decât un gadget inutil sau un tratament estetic/cosmetic dar va protejează investiţia mare făcută în implanturile dentare!

Dupa insertia implantului dentar, alimentatia va fi una normală, fără nici un fel de restricții. Aceeași alimentație ca în cazul dinților naturali.

Implanturile dentare pot fi puse persoanelor adulte, vârsta nefiind determinantă pentru acest pas, ci starea generală de sănătate.

Nu, oasele copiilor sunt în creștere, la fel și dinții lor. Protezarea prin implant dentar, în cazul copiilor, chiar dacă este vorba despre un dinte definitiv este, în opinia noastră, prematură.

Se vor găsi soluții de protezare temporară – coroană acrilică lipită de dinții învecinați – sau chiar o proteză mobilă sau mobilizabilă, până la vârsta maturității (18-20 ani), când protezarea, cu implanturi dentare, este oportună.

Dacă sunt îngrijite corespunzător(igienă riguroasă și vizite regulate la dentist), implanturile pot avea o durată de viața intre 10 și 30 de ani.

Implanturile dentare (piesele din titan) sunt garantate, în privința integrității lor, de către producător, pe viață. Stabilitatea lor, însă, nu poate fi garantată. Riscurile generate de o astfel de operație revin, în totalitate, pacientului.

Procedura chirurgicală de inserție a unui implant dentar este standard. Echipa medicală întreprinde toate demersurile necesare pentru reușita acestei operații.

Vă așteptăm!

  • Program

    Luni – Vineri:
    09:00 – 19:00

  • Programări

    0344 101 515
    0722 720 448

  • Email

    office@prosmile.ro